olav berntsen oksvik redOlav Berntsen Oksvik. Foto: Stortingsarkivet/Scanpix.

Arbeiderpartimannen Olav Berntsen Oksvik var landbruksminister i Gerhardsens regjering i 1947-48. Han ble innvalgt på stortinget i 1928 og var representant for Møre og Romsdal helt fram til 1953. Han arbeidet for å få aluminiumsverket til Sunndalsøra og derfor er han nærmest en folkehelt der den dag i dag. Der var det mye aktivitet med kraftutbygging og bygging av aluminiumsverket etter krigen. Det er et sted som kan sammenlignes med Årdal, Høyanger og Sauda.

Oksvik var imot eller i hvert fall skeptisk til at Norge skulle bli medlem av NATO, om vi ser på det som har hendt de siste 30 årene og frem til i dag så hadde han rett.

På en stand i en valgkamp ble Oksvik spurt om hvilket samfunnssystem Norge bør ha. Han svarte omtrent slik: «Vi vil ha et sosialistisk samfunn etter modell av Sovjetunionen, men uten en blodig revolusjon, vi skal ta det sånn pø om pø.»

Uansett, den gamle sorten politikere var annerledes enn de broilerne og smart-ass-ene vi har i dag.

Nå er visst Sunndalsøra en antirasistisk zone, det sto oppslag om det på innfartsveiene (har ikke sett det i det siste). Da var det sikkert meningen at sånne som meg skulle ha stoppet og snudd der.

saetherOlav Sæther
Kristiansund, 9.2.2019