Hagen Carl ICarl I. Hagen. Bilde: Wikimedia commons.

Frp-nestor Carl I. Hagen vil fremme et forslag for Stortinget om at alle statsråder og embedsmenn som sto bak innføringen av EUs trygdeforordring, skal etterforskes av en ansvarskommisjon. Det kan i ytterste konsekvens ende med riksrett – for en etterforskning av en ansvarskommisjon er nettopp første skritt mot riksrett.

Men burde ikke Hagen i stedet forlange etterforskning av politikernes, regjeringens og rettsvesenets manglende etterlevelse av Innvandringsstoppen, vedtatt av Stortinget i 1975? Det er uten tvil en enda større forbrytelse mot den norske konstitusjonen.

Det er kontroll- og konstitusjonskomiteen som behandler saker der Stortinget skal ta stilling til om konstitusjonelt ansvar skal gjøres gjeldende, dvs. saker som kan resultere i riksrett. Komiteen kan foreta egne undersøkelser i forvaltningen for å kontrollere om regjeringens politikk er i overensstemmelse med Stortingets vedtak og intensjoner.

19. juni 2019 sendte Norsk Folkeparti et forslag til Kontroll- og konstitusjonskomiteen med et grundige angitt rettsgrunnlag for en riksrettssak mot statsrådene de siste 25 årene. Dette ble purret på den 8. oktober 2019. (Hvis du ønsker å se forslaget, kan du få det tilsendt på e-post.)

FMI drives av ren idealisme, uten statlig økonomisk støtte! Støtt FMI økonomisk: Kontonr.: 0530.40.68169 - Vipps: 43995.

Riksrettsutvalgets medlemmer fra 1. desember 2019: Hans Frode Kielland Asmyhr, Kristin Krohn Devold, Kirsti Kolle Grøndahl, Eirik Moen, Marit Nybakk, Rune J. Skjælaaen. Er disse til å stole på?

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 21.1.2020