paris 1852928 1280

Bilde: Pixabay.com

Europa har en mørk historie. Pga. udugelige og svikefull politikere. Kan det være en mulighet for at historien kan gjenta seg? Oddbjørn Jonstad med en liten refleksjon.

Europa har en tradisjon som er lite lystelig. Srebrenica, Holocaust, Sovjetunionens folkemord på "uønskede" i sitt gulag system osv. Eksemplene på etnisk og religiøs forfølgelse og massakrer opp gjennom århundrene er voldsomme og langt flere enn de som er listet opp her. Men dette virker det som politikerne, som tross alt er ansvarlige, ikke forstår. Den risikoen de nå bygger opp er enorm. Det er overveiende sannsynlig at når konfliktene blir sterke nok får vi en gjentakelse av historien. Sverige er allerede en kruttønne.

Det er altså grunn til å frykte at katastrofene kan skje igjen pga. historieløsheten som ligger til grunn for det enorme flerkulturelle eksperimentet i Europa. Det blir ikke mange harmløse mennesker igjen når mennesket henfaller til barbariet og blir styrt av kombinasjonen følelser, selvoppholdelsesdrift og gruppetilhørighet. Vi lever i idiotiske, men interessante tider.

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 24.1.2021