ap logoVar det Norge eller arbeiderbevegelsen som ble angrepet 22. juli 2011? Var Anders Behring Breivik gal eller tilregnelig? Terrorist eller massemorder? Var drivkraften muslimhat, Ap-hat eller noe annet?

Det er bare Breivik som kan ta ansvaret for 22. juli, og der var, slik jeg forstår det, Ap og AUF som ble angrepet, ikke Norge. Men at det var en tragedie for Norge, er helt sikkert, det er jo også et demokratisk problem. Men at dette i ettertid plager Ap og AUF, er det kun dem som kan ta ansvar for og ordne opp i. De hadde hele landets sympati, og har det slik sett enda, i hvert fall de fleste sin. Et problem kan også være "trassen" til AUF hvor minnesmerket skal stå. Det gjør det ikke bedre når de ikke tar hensyn til de som hjalp dem.

Norsk presse har også et ansvar. Ved å legge lokk på innvandringskritikk og skjule negative sider ved innvandringen, har den bidratt til frustrasjon og hos noen hat. Breivik-saken viser at det er manglende ytringsfrihet som er det store problemet. Men norsk presse er blind og ser ikke bjelken i eget øye.

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 20.5.2021