pakistans nasjonaldag

I motsetning til nordmenn i korona-året 2020 fikk pakistanerne grønt lys for å feire nasjonaldagen sin med barnetog i Oslo den 14. august. Pakistanernes feiring skjedde midt under en ny opptrapping av koronarestriksjonene generelt i samfunnet – der grønne områder ble gule og gule ble røde.

Tidligere på året hadde det vært lagt ned forbud mot barnetog på 17. mai. Denne åpenlyse forskjellsbehandlingen har selvsagt aldri vært noe diskusjonstema i norsk systemmedia.

En logisk årsaksforklaring kunne være at norske barnetog på grunn av sitt relativt større omfang ville representere en større smittefare enn et mindre pakistansk barnetog.

Barnetogforbudet 17. mai gjaldt imidlertid over hele landet fra de ytterste skjær til de innerste avkroker med svært lave innbyggertall. Da gjaldt tydeligvis prinsippet om 'likhet for loven' - et prinsipp som den 14. august altså var fraveket til fordel for pakistanere i Norge.

Den pakistanske nasjonaldagsfeiringen i Norge har med årene blitt stadig mer synlig, og særlig ved at den i 2019 ble flyttet fra den pakistanske ambassaden til Stortinget. Der pakistanerne før gikk fra Frognerparken til sin egen ambassade, marsjerer de nå på Karl Johan fra Rådhuset til den norske nasjonalforsamlings hovedsete.

Denne symbolske forflytningen kan ses i sammenheng med det generelt økende fotfeste de nå cirka 40.000 pakistanere har fått i landet etter over 60 år med pakistansk innvandring, og mye takket være innflytelsesrike og mediapromoterte pakistanske politikere som Abid Raja og Hadia Tajik.

Den pakistanske innflytelsen skyldes imidlertid i enda større grad norske vekselvis naive og kyniske politikere som i årevis har holdt våre landegrenser vidåpne for høy innvandring.

Det kan være verdt å merke seg at den politiske representasjonen i Oslo på Karl Johan den 14. august ble utført av to stortingsrepresentanter fra regjeringspartiet Høyre, og ikke fra den sosialistisk styrte byrådsledelsen i byen. Høyres Eirik Lae Solberg frontet den pakistanske prosesjonen fra Rådhuset til Stortinget, mens hans partifelle og tidligere stortingsvisepresident Ingjerd Schou holdt tale på Eidsvolds Plass.

Det har hvert år siden 1870 vært avholdt barnetog på den norske grunnlovsdagen, bortsett fra i krigsårene 1940-45 da det var kun tyskere og deres norske medhjelpere som kunne marsjere. Og bortsett fra i 2020 da det kun var tillatt pakistanere og deres norske tilretteleggere.

Olavus Hansen