facebookmelding listhaug

Printscreen fra Sylvi Listhaugs Facebook-profi.

I en kommentar til Siv Jensens nye bok benytter journalist Halvor Hegtun i Aftenposten (10.11.) til å gjenta løgnhistorien som førte til at Sylvi Listhaug i 2018 trakk seg fra stillingen som justisminister.

Listhaug hadde skrevet på Facebook: ”Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.” Da hadde Ap og øvrige opposisjonspartier nylig gått imot Regjeringens forslag: ”Den som har norsk og annet statsborgerskap og har utvist fremferd sterkt til skade for Norges vitale interesser, kan tape sitt norske statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.” Vedtak om tap av statsborgerskap skulle etter forslaget kunne treffes av departementet, men med adgang til prøving i domstolene uten kostnad for klageren.

Opposisjonen viste til ”at tap av statsborgerskap er et så inngripende tiltak at det bør avgjøres av domstolene”. Dette var begrunnelsen for å avvise et forslag som ville gitt mulighet for en hurtig passivisering av terrorister på vei inn i landet. Det var dette faktiske forholdet Listhaug gjorde allmennheten kjent med.

Listhaugs politiske motstandere trakk én setning i den korte Facebook-meldingen ut av sin sammenheng og gav dermed en uriktig fremstilling av saken. Det var en bevisst handling. Det kalles løgn.

Hegtun skriver: ”Listhaug gikk av fordi hun hadde kommet med noe som ikke bare var grovt og usant, men uforenlig med å være norsk justisminister.” Han nevner også Jonas Gahr Støres kobling av saken til Utøya-terroren, en kobling han betegner som ”høyst nødvendig”.

Koblingen til Utøya savner logisk begrunnelse, men var meget virkningsfull. Støre & co. viste seg som dyktige demagoger og skuespillere. Men moralen var på et bunnivå.

Jeg har tidligere kritisert Halvor Hegtun for å spre denne løgnhistorien. Det har tydeligvis ikke hatt noen virkning.

Bjørn Wichstrøm
Oslo, 11.11.2021