I 1492 kom Columbus til den nye verden, hvor millioner av mennesker allerede levde. Europeernes ankomst skulle vise seg å bli skjebnesvangert for det store flertallet av de innfødte. I århundrene etter Columbus ankomst ble de opprinnelige kulturene i den nye verden ødelagt i takt med at europeerne erobret nye områder.

Nye funn viser at Amerika langt fra var et primitivt eller ubebodd sted før Columbus ankomst til den nye verden. Tvert imot var Sør-, Sentral- og Nord-Amerika bebodd av millioner av mennesker, hvorav mange bodde i store, sofistikert byer – selv etter europeisk standard. Rundt 60 millioner levde i den nye verden da Columbus og hans følge kom, men folketallet falt voldsomt på 1500-tallet da de europeiske kolonistene for alvor begynte å strømme til. Bare i Mexico sank folketallet fra 30 millioner til 3 millioner på 50 år. Etter møtet med europeerne ble rundt 90 prosent av befolkningen i den nye verden lagt i graven.

Kanskje det er den samme situasjonen europeerne står ovenfor i dag når muslimene strømmer til – at befolkningen i de europeiske landene blir skiftet ut med andre, fremmede folkeslag? Klokken er fem på tolv.

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 15.11.2022