cia

«Da jeg plasserte en opplysning i media, prøvde jeg å skape et miljø hvor denne informasjonen ikke kunne kontrolleres.»

I en video fra 1983 beskriver CIA-agent Frank Snepp åpent hvordan han med suksess brukte media til sine etterretningsformål. Videoen er ikke bare interessant som et vitnesbyrd. Den er også lærerik for nåtiden, for eksempel for å evaluere rapportering og mediedekningen av Ukraina-konflikten.

Den opplyste delen av befolkningen har ikke bare gjennomskuet systemmedias ensidige propaganda rundt «Korona-krisen», men også vinklingen av konflikten i Ukraina, og man må spørre seg selv: Hvorfor gjennomfører flere land i Europa en komplett sensur av all russisk nyhetsformidling?

Vi antar at CIAs strategier for å misbruke villige, naive journalister, mediekonglomerater og sosiale medier er mer raffinert og betydelig utvidet siden intervjuet i 1983.

Edward Snowden henviser til et intervju med tidligere CIA-agent Frank Snepp om etterretningsinfiltrasjon av media under Vietnamkrigen. Snowden sa i november 2022:

«Årets viktigste intervju ble spilt inn i 1983!»

Her er noen oversatte sitater:

«Jeg hadde forskjellige jobber. Jeg var analytiker og forhandler. Jeg var også i kontakt med pressen: Hvis vi – CIA – ønsket å spre falsk informasjon, så var ikke denne informasjonen nødvendigvis løgn. Det kunne også vært en halvsannhet. Vi valgte så ut journalister og jeg instruerte dem. Vi håpet da at vår ‘informasjon’ ville bli vedtatt og publisert.»

FMI drives av ren idealisme, uten statlig økonomisk støtte! Støtt FMI økonomisk: Kontonr.: 0530.40.68169 - Vipps: 43995. Medlemskap i FMI kr 300,–.

«For eksempel, hvis vi ønsket å overbevise den amerikanske offentligheten om at Nord-Vietnam bygde strukturer i Sør-Vietnam, så ville jeg gå til en journalist og fortalt ham at i løpet av de siste seks månedene hadde så og så mange nordvietnamesere reist til Ho Chi Minh via det sørlige Laos.

Det er umulig for denne journalisten å bekrefte denne informasjonen. Han kan, eller kan ikke bruke dem. Normalt vil han imidlertid bruke den – fordi denne ‘kunnskapen’ gir et eksklusivt inntrykk. Jeg vil si at vi var i stand til å lykkes til 70 til 80 prosent.»

I følge Snepp ble de mest respekterte korrespondentene med størst innflytelse brukt som «mål», inkludert journalister fra Los Angeles Times, New Yorker, Chicago Daily News, US News, New York Times eller Newsweek.

Snepp beskriver også spesifikke hendelser der CIA spredte falske nyheter ved hjelp av villige, naive eller overraskede journalister, for eksempel for å påvirke avgjørelser i den amerikanske kongressen.
«Da jeg plasserte en opplysning i media, prøvde jeg å skape et miljø hvor denne informasjonen ikke kunne kontrolleres.»
Ønsket «informasjon» ble da også spredt utenfor mediemiljøet, for eksempel i «vennlig» innstilte ambassader.

Abonnement Norge Er Vårt kr 120,–. Enkeltnummer kr 65,–. Kontonr.: 0530.40.68169.

I løpet av sin tid som CIA-offiser jobbet han som avhørsspesialist, reporter og sjefanalytiker ved den amerikanske ambassaden i Saigon. Han ble tildelt den høythengende medaljen Intelligence Medal of Merit for sitt arbeid.

Edward Snowden henviser til at regjeringen saksøkte Snepp i en sak som gikk hele veien til Høyesterett i USA. De konkluderte med at etterretningstjenestemenn må sende ethvert vitnesbyrd til sensur, selv om det ikke har noe med hemmeligheter å gjøre.

Nettredaksjonen