På bakgrunn av en kronikk av Thorbjørn Jagland i Aftenposten 1. desember i fjor sendte Bjørn Wichstrøm en kronikk der lengden var godt innenfor grensen på 6000 tegn. Aftenposten svarte at kronikken måtte forkortes til 2800 tegn. En forkortet utgave kom inn 19.12. 22.12. kom det et skarpt motinnlegg, som Wichstrøm kommenterte 3.1.17.

Den opprinnelige kronikken som Aftenposten ikke ville publisere kommer i Norge Er Vårt nr. 1-17.
    Nettredaksjonen

I kronikk 1. ds. peker Thorbjørn Jagland på at tilliten mellom mennesker og mellom folk og institusjoner er i ferd med å forsvinne. Men han sier ikke noe om årsakene og har ingen forslag  om mottiltak.

Økende mistillit til styrende organer følger av dårlig politisk styring. Ett eksempel på dette er innvandringspolitikken. Relativt homogene stater er blitt omdannet til flerkulturelle på tross av århundrers erfaring: De fleste flerkulturelle stater har til alle tider vært preget av sosial uro, vold og mangel på demokrati.

Politikken kan langt på vei forklares med ideologiske bindinger. Humanisme og liberalisme er positivt ladet, men alle ideologier fører galt av sted hvis de ikke kombineres med sunn fornuft, dvs at man nøkternt må vurdere konsekvensene av alternative handlemåter. Da må man holde seg til fakta, som er:

1. Fremmedkulturell masseinnvandring er ødeleggende for vårt liberale demokrati.

2. Dersom ressursene i stedet brukes til å hjelpe flyktninger som befinner seg i Asia og Afrika, vil langt flere mennesker bli hjulpet. Måler man humanisme ikke bare i ord og intensjoner, men i effektiv hjelp, blir det altså langt mer humanisme med dette alternativet.

Det er 130 millioner mennesker som er rammet av kriser og trenger hjelp. 82 millioner trenger mat, men FN og Verdens matvareprogram får ikke nok tilskudd fra medlemslandene. Det har ført til reduserte matrasjoner og får flere til å legge ut på reiser hvor tusenvis omkommer.

Jagland skriver om Listhaug: ”Hun sørger for at symbolpolitikk og symbolspråk preger flyktningdebatten og hindrer en reell debatt.”

Listhaug har kommet med faktabaserte argumenter for å begrense innvandringen, mens kritikeren fremsetter ubegrunnede karakteristikker av henne. Flere innvandrere betyr flere mistilpassede personer. Begrensning er derfor det beste integreringstiltak.

Asylinstituttet er ikke egnet til å løse de problemene som følger med millioner menneskers flukt fra krig, sult og andre katastrofer. FN bør overta ansvaret og opprette reservater i land i Asia og Afrika, hvor flyktninger gis mulighet for et tilnærmet normalt liv med utdannelse, arbeid og en rimelig levestandard.  Medlemslandene må binde seg til å dekke utgiftene.
Samtidig bør FN starte et langsiktig arbeid for å skape flere nasjonalstater. Mange statsgrenser er trukket uten hensyn til befolkningens etniske og religiøse sammensetning. Dette er årsaken til mye volds- og krigshandlinger. Flytting av grenser og folkegrupper kan gi en fredeligere verden på lengre sikt. Det er de relativt homogene nasjonalstatene som har oppnådd de beste resultater mht menneskerettigheter, frihet, humanisme, økonomi og rettferdig fordeling.

Tillit 130117

wichstrømBjørn Wichstrøm
Oslo, 28.1.17