Atle O Søvik printscreenPrintscreen fra Det teologiske menighetsfakultet.

Under denne overskriften har Hadia Tajik 25. ds. en del generelle betraktninger om politisk debatt som det er lett å slutte seg til (i Aftenposten, red.anm.). I samme avis skriver professor Atle Ottesen Søvik om kritisk tenkning og saklighetsnormer. Men når de omtaler Listhaug, skorter det mye på både sannhet og saklighet.

Listhaug skrev: ”Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt” og ”Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.” Den siste setningen knytter seg altså til Aps standpunkt i denne konkrete saken hvor Ap nettopp hadde lagt større vekt på rettssikkerhet enn på effektiv terrorbekjempelse. Men når setningen trekkes ut av denne sammenhengen, får den en helt annen rekkevidde.

Det er nettopp det Tajjk gjør når hun skriver at Listhaug ”fremmer og legitimerer en farlig konspirasjonsteori.” Det samme gjelder Søviks påstand om at setningen bryter en saklighetsnorm.

Listhaug startet en debatt med å påpeke et faktum. Aps ledelse likte ikke å bli konfrontert med dette og startet i stedet en kampanje mot personen Listhaug. Det skremmende i denne farsen er hvor lett demagogien vinner over kritisk tenkning. Søvik har rett i at kritisk tenkning bør få en mye større plass i skolen.

wichstrømBjørn Wichstrøm
Cand.jur. og tidligere ekspedisjonssjef i Finansdepartementet
Oslo, 25.3.2018

Aftenposten fant selvsagt ikke plass til Wichstrøms artikkel denne gangen heller. Nettred